Declan Donnellan, Regizor


Declan Donnellan este co-fundator și Director Artistic al Cheek by Jowl, asociat cu designerul Nick Ormerod.

«Declan Donnellan, irlandez de origine, englez prin educaţie, de cultură europeană, un universal al gândirii, este unul dintre cei mai originali regizori care există. »

Le Figaro

Declan Donnellan s-a născut în 1953, în Anglia din părinți irlandezi. A crescut în Londra și a urmat cursurile de limba engleză și Drept la Queens 'College, Cambridge, înainte de a fi absolvit cursurile la Temple Middle în 1978.

El și partenerul său, Nick Ormerod, au format Cheek by Jowl în 1981 și a regizat peste 30 de producţii pentru companie, a avut turnee în aproape 400 de orașe din șase continente. Munca sa cu Cheek by Jowl include folosirea trans-genului, exprimat prin culoare oarbă în Cum vă place cu Adrian Lester, producție salutată ca operă definitivă de critici din întreaga lume. Donnellan a pus în scenă, de asemenea, premiere în limba engleză, la 300 de ani de la scrierea lor, ale marilor clasici europeni, cum ar fi Racine, Corneille, Lessing și Ostrovski care au avut un mare succes.

În 1989, Donnellan a devenit Regizor Asociat al Teatrului Național Regal din Londra, unde productiile sale au inclus Fuenteovejuna, Sweeney Todd: Barbierul diabolic din Fleet Street, Mandatul și ambele părți ale piesei Angels in America.

În anul 2000, el a format o companie de actori la Moscova, sub patronajul Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, ale cărui producţii includ Boris Godunov, A Douăsprezecea noapte, Trei surori, și Furtuna. Aceste producţii au fost deja vizionate în peste 25 deţări.

Cartea sa, Actorul și Ţinta, publicată inițial în limba rusă (2001), a apărut în 15 limbi, inclusiv în franceză, spaniolă, italiană, germană, romană si mandarină, iar a doua ediție în limba engleză a fost publicată în 2005. De asemenea, Donnellan a scris piesa Doamna Betty, aducând pe scenă cu Cheek by Jowl în 1989, notorietatea hangwoman-ului Irlandei. Palmaresul său în cadrul companiei include Nu te juca cu ​​dragostea de Alfred de Musset, Antigona de Sofocle, Mandatul de Erdman și Mascarada de Lermontov.

Donnellan a primit premii la Londra, Moscova, Paris și New York, inclusiv patru premii Olivier pentru Regizorul Anului (1987), Cel mai bun regizor de Muzical (1994), Cel mai bun regizor de Teatru (1995), precum și Pentru Realizări Deosebite (1990 ). În februarie 2004 a fost numit Cavaler al Ordinului de Arte și Litere (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) pentru munca sa în Franța, iar în 2009 el a împărtit premiul Charlemagne cu Craig Venter și cu arhiepiscopul Desmond Tutu.

Alte productii includ: Shakespeare in Love (Teatrul Noël Coward), Ridicarea și Căderea orașului Mahagonny (Opera Naţională Engleză), Martin Guerre (Teatrul Prinţul Edward), Guturai (Teatrul Savoy), Antigona (Old Vic), Falstaff-ul lui Verdi (Festivalul Salzburg), Poveste de iarnă (Teatrul Maly Drama din St. Petersburg) , Romeo și Julieta și Hamlet pentru Baletul Bolshoi.

Pentru Compania Regală Shakespeare: Școala de Scandal, Regele Lear (Academia RSC), și co-adaptarea la Marile Speranţe.

Primul său film de lung metraj, Bel Ami, co-regizat cu Nick Ormerod, a fost lansat în 2012 și îi are ca protagoniști pe Uma Thurman, Christina Ricci și Robert Pattinson.